Airco en onderhoud

Autoservice van de Haar is gespecialiseerd in het onderhoud en vullen van de airco van úw auto. Hierbij maken wij gebruik van moderne, milieuvriendelijke apparatuur. Een airconditioning wordt tegenwoordig niet meer beschouwd als luxe. U rekent erop en dat gedurende 12 maanden per jaar! Dit betekent echter niet dat het gebruik van de airco altijd gegarandeerd is… sterker nog, zonder goed onderhoud van uw airconditioning zult u binnen de kortste keren geconfronteerd worden met een defect systeem. En dat vaak als het u net niet uitkomt!

Airco en gezondheid

Meer dan 99 procent van de nieuw verkochte auto’s wordt met airconditioning uitgerust, zodat ook bij 30 graden buitentemperatuur een aangenaam rijklimaat kan worden gerealiseerd.

Maar een airco vormt ook een risico. Slechts enkele mensen houden er bij het onderhoud van hun auto rekening mee dat een slecht functionerende airco gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Om de twee jaar moet de installatie worden gecontroleerd. Anders kunnen er schadelijke schimmels en bacteriën in ontstaan, die irritatie aan de luchtwegen veroorzaken.

Door deze schadelijke micro-organismen stelt men bij chauffeurs en passagiers van een auto met airco vaak verkoudheden, tranende ogen, keelpijn en irriterende luchtwegen vast, en wordt er vaak een muffe geur waargenomen.

De oorzaak is bacterievorming op de verdamper van de airco. Verse lucht wordt aangezogen en stroomt over de lamellen van de verdamper waar hij, bij ingeschakelde airconditioning, gekoeld wordt. Door de lagere temperatuur treedt er een gevoelige condensatie op het koele oppervlak van de verdamper op.

Waar warmte en vochtigheid tegelijk aanwezig zijn op de verdamper krijgt men ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van algen, bacteriën en andere micro-organismen. Stof, stuifmeel en nicotine, meegekomen met de lucht, zijn een ideale voedingsbodem voor een sterke aangroei in deze zone. Deze groeien des te meer als de auto stilstaat. Bij het starten van de auto – met de ventilator aan – worden deze micro-organismen samen met de koude lucht in de auto geblazen.

Noodzaak airco onderhoud
Een airco is niet onderhoudsvrij. Per jaar verliest een airco gemiddeld tot 10% koudemiddel. Koudemiddel zorgt, naast koeling, voor smering van de airco. Door gebrek aan voldoende smering van het systeem tijdens maximale prestatie in warme maanden, kan ernstige schade aan het systeem ontstaan. Om dit te voorkomen kent Autoservice van de Haar een check-up voor de airco van uw auto. Naast deze check-up optie (waarbij uw airco gecontroleerd wordt) bieden wij, indien dit noodzakelijk is, ook een complete servicebeurt voor uw airco.

De airco check-up bestaat uit:

 • Druktest uitvoeren
 • Het systeem controleren op lekkage
 • Controleren van magneetkoppeling en aandrijfriem
 • Werking van het systeem en temperatuur controleren en meten.

De complete airco servicebeurt bestaat uit

 • Airco check-up
 • Leeghalen en filteren van het koudemiddel
 • Het systeem controleren op lekkage
 • Diep-vacumeren (ontvochten) van het systeem
 • Vullen met verse olie
 • Vullen met schoon koudemiddel
 • Controleren van magneetkoppeling en aandrijfriem
 • Werking van het systeem en temperatuur controleren en meten.
 • Airco check-up

Duur servicebeurt:
Deze complete servicebeurt neemt inclusief het vullen van uw airco +/- 50 tot 60 minuten in beslag. Met andere woorden, onder het genot van een kopje koffie, klaar terwijl u wacht.